ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑΧΟΡΗΓΟΙ


Πανικός ...άνευ λόγου
Τώρα που πέρασε ο θόρυβος..... με νηφαλιότητα.

Αναφέρομαι στην περίπτωση του εκπαιδευτικού που μόλυνε κάποια παιδιά του δημοτικού σχολείου, στον Α.Δημήτριο.

Για μια ακόμη φορά δείξαμε ως Λαός πόσο μας ταιριάζει ή και ακόμη πόσο μας θρέφει, ο πανικός, η είδηση που πέρασε και μας ακούμπησε ή δεν μας ακούμπησε, αλλά θα μπορούσε να μας έχει ακουμπήσει αν στις αρχές του χρόνου η θεία μας δεν επέμενε να γράψουμε το παιδί σε άλλο σχολείο, οι μητέρες στα κάγκελα του σχολείου να λένε η κάθε μία την προσωπική της ιστορία και πως κατά σύμπτωση γλύτωσαν από το "χτικιό" που είναι και "κοινωνικό στίγμα", τα μέσα ενημέρωσης να το έχουν πρώτο ή δεύτερο θέμα κ.ο.κ.

Όλα αυτά για μία παθολογική κατάσταση αντιμετωπίσιμη, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μια υποκλινική φυματίωση χωρίς συνέπειες, αλλά και φυματίωση να ήταν πάλι αντιμετωπίζεται με ασφάλεια, χωρίς κίνδυνο διασποράς, χωρίς περιορισμούς των δραστηριοτήτων του παιδιού, χωρίς, χωρίς.....

Υπάρχουν στην εποχή που ζούμε, πολύ σημαντικότερα πράγματα που μπορεί να μας συμβούν και όσο πιο ψύχραιμοι είμαστε, τόσο αυτά θα είναι λιγότερο επώδυνα. Όσο για τα στελέχη των υπηρεσιών υγείας, έκαναν ότι μπορούσαν για να επιδεινώσουν τα πράγματα, επεκτείνοντας τη διερεύνηση με Mantoux και σε παιδιά που δεν είχαν σχέση επαφής με την εστία.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, να και το εμβόλιο BCG στο δρόμο μας. Οι Mantoux των παιδιών που ήλθαν σε επαφή με το δάσκαλό τους, έτσι και αλλοιώς είναι θετικές εξ αιτίας του εμβολίου που προηγήθηκε. "Γιατί κάνουμε Mantoux αφου κάναμε το εμβόλιο για να μην κινδυνεύουμε από φυματίωση"; με ρώτησε μία μητέρα. "Αν ο δάσκαλος είχε μαγουλάδες, θα ανησυχούσαμε"; Τι να της πω αυτής της γυναίκας. Οτι κάναμε το εμβόλιο στην ηλικία των 6 ετών για να μην κάνουμε φυματιώδη μηνιγγίτιδα όταν είμασταν 6 μηνών; Καλύτερα να της δώσουν μία απάντηση αυτοί που της το έκαναν.

Τέλος, αυτά τα προβλήματα μικρών, τοπικών επιδημιών, συμβαίνουν σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Σε σχολεία, εκκλησίες, αεροπορικά ταξίδια, παιδότοπους, αθλητικά κέντρα και όπου αλλού μαζεύεται κόσμος σε κλειστούς χώρους. Δεν αποτελούν "προνόμιο" της Πατρίδας μας.

Images from Greece...